Usluge - Ambulante poliklinike

Alergološko-imunološka ambulanta

U okviru djelatnosti alergologije i kliničke imunologije zbrinjavaju se pacijenti s alergijskim i drugim imunološkim bolestima. Obrada pacijenata započinje pregledom i uzimanjem detaljnih podataka kod specijalista alergologije i kliničke imunologije. Naše osoblje provodi gotovo sve suvremene dijagnostičke i terapijske postupke iz područja alergologije u skladu s trenutno važećim preporukama europskih stručnih društava. Naš tim pokrenuo je akciju testiranja alergije na penicilin, što je od javnozdravstvenog značaja, jer manje od 10% osoba s etiketom alergije na penicilin je uistinu alergično. Također, redovno organiziramo Školu anafilaksije s ciljem pružanja edukacije i korisnih informacija pacijentima koji su preživjeli anafilaksiju i njima bliskim osobama. U planu je pokrenuti i Školu astme.

Kako se naručiti?

Na prvi ili kontrolni pregled alergologa i kliničkog imunologa možete se naručiti osobno ili e-poštom: narucivanje@pulmologija.hr . Naručiti Vas može i liječnik obiteljske medicine putem e-naručivanja. Za pregled je potrebna je odgovarajuća uputnica.

Kako se pripremiti za pregled?

Predlažemo da napravite popis simptoma (vrsta simptoma, intenzitet, trajanje). Svakako priložite popis lijekova koje uzimate u stalnoj terapiji i/ili prema potrebi, uključujući bezreceptne lijekove, vitamine i druge dodatke prehrani koje uzimate, uz doze i način uzimanja. Bilo bi dobro priložiti i kratko pismo liječnika obiteljske medicine s opisom problema i razlogom upućivanja na specijalistički pregled. Sa sobom ponesite sve relevantne ranije nalaze i medicinsku dokumentaciju.
Ako ste upućeni na alergološko testiranje (kožni ubodni test), svakako se prethodno posavjetujte s liječnikom obiteljske medicine radi odgovarajuće pripreme. Prije testiranja bit će potrebno, ukoliko je moguće, izostaviti neke lijekove.

Upute za kožno testiranje.Djelatinici:

Vesna Vukičević Lazarević, dr. med., MSc, spec. interne medicine,
subspecijalist alergologije i kliničke imunologije
Ivan Marković, dr.med., mag. univ. spec. alergologije i kliničke imunologije
Jelena Barišić, mag. univ. sestrinstva
Jelena Stijepović, ms
Maja Bugarski, ms

Radno vrijeme: ponedjeljak - petak
8-16 sati