O nama - Povijesni prikaz

Kratak osvrt na povijest bolnice i sadašnje stanje

Doprinosom građana, a u svrhu liječenja tuberkuloze, Bolnica je otvorena 1933. godine. Ravnatelj je dugi niz godina bio prof. dr. Vladimir Čepulić, koji je ujedno i osnivač Srednje medicinske škole u Mlinarskoj ulici. Između dva svjetska rata Bolnica je bila centar za liječenje tuberkuloznog meningitisa za Hrvatsku. Nakon II. svjetskog rata, bolnica je djelovala u okviru Zavoda za tuberkulozu i plućne bolesti, zajedno s Bolnicom za djecu Srebrnjak i Preventivom za plućne bolesti u Medulićevoj ulici. Šesdesetih godina osnovana Klinika Jordanovac otvorena je sa značajnim brojem liječnika iz ove Bolnice. Godine 1994. Zavod je ukinut i registrirane su tri novonastale ustanove, a ovoj Bolnici dodijeljen je naziv Specijalna bolnica za kronične bolesti, sve do 2002.godine.

U tom razdoblju smanjen je broj kreveta sa 186 na 100 oduzimanjem zgrade u Mirogojskoj 11 u kojoj su liječeni tuberkulozni bolesnici. Bolnica je nastavila rad, bez otpuštanja osoblja i sukladno specijalnosti liječnika i opremi koju je imala kao plućna ustanova. Iako u značajno promijenjenom odnosu medicinsko osoblje/broj bolesničkih kreveta.

Temeljni sadržaj djelovanja i dalje je, naravno, tuberkuloza i druge (nespecifične) bolesti prsnog koša, a posljednjih dvadesetak godina težište se stavlja na liječenje i rehabilitaciju bolesnika oboljelih od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) koja će prema predviđanjima SZO postati treći osnovni uzrok smrti u svijetu. S time u vezi skrbimo za sva stanja dišne nedovoljnosti - poremećaja izmjene plinova, kao i poremećaje disanja u spavanju. Bolnica je iznjedrila Doktrinu dugotrajnog liječenja kisikom temeljem koje je HZZO uvrstio koncentrator kisika u popis ortopedskih pomagala.

Specijalna bolnica za plućne bolesti